|
SFANTA IMPARTASANIE
Sfanta Impartasanie este taina prin care crestinul se impartaseste cu insusi Trupul si Sangele Domnului, care pastreaza numai pentru ochii nostrii trupesti chipul de paine si de vin.
Sfanta Impartasanie a fost asezata de Mantuitorul la Cina cea de Taina, cand a luat painea, S-a rugat si a binecuvantat-o zicand: "Luati, mancati, acesta este trupul Meu".
Apoi a luat paharul, a multumit, l-a binecuvantat zicand: "Beti dintru acesta toti, acesta este sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor". (Matei XXVI; 26-28) Apoi a adaugat: "Aceasta sa o faceti intru pomenirea Mea". (Luca XXII; 19) Fiecare crestin trebuie sa se impartaseasca cat mai des, bineinteles pregatindu-se din vreme pentru aceasta. (I Cor. XI; 2829)
Pregatirea pentru impartasire este trupeasca si sufleteasca. Ea consta din:
- spovedanie (marturisirea pacatelor), fara de care nimeni nu se poate impartasi.
- impacarea cu toti. Sa nu fii certat si sa nu ai nimic impotriva cuiva.
- infranarea de la orice pofta (impreunarea trupeasca) cel putin cu cateva zile inainte si abtinerea de la mancare si bautura in ziua impartasirii.
- citirea pravilei pentru impartasire, adica a rugaciunilor pregatitoare pentru impartasirea cu vrednicie, pe care uneori le citeste preotul in numele credinciosilor, in biserica, inainte de impartasire.
Credinciosii se impartasesc afara din Altar, dupa ce se impartasesc sfintii liturghisitori, anume atunci cand rasuna chemarea: "Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati". La vremea cuvenita, fiecare credincios se apropie cu cuviinta si cu evlavie, in liniste si cu buna rinduiala, tinand in mana cate o lumanre aprinsa, in semn de bucurie si cinste pentru stapanul Hristos al Carui Trup si Sange il vor primi in casa trupului si sufletului lor. Inainte de a-i impartasi, preotul citeste, in numele lor si in auzul tuturor, rugaciunile pe care le zic si sfintii slujitori in altar in timpul impartasirii lor: "Cred, Doamne, si marturisesc...", "Cinei Tale celei de Taina..." si "Nu spre judecata si spre osanda..." Bun si frumos este obiceiul vechi ca inainte de impartasanie, fiecare sa-si ceara iertare de la toti cei din biserica. In timpul cand se impartasesc credinciosii, la strana se canta chinonicul, adica imnul impartasirii: "Trupul lui Hristos primiti..." sau "Cinei celei de Taina..." Dupa impartasire, fiecare isi sterge buzele cu stergarul din mana preotului, saruta Sfantul Potir, ca pe insasi coasta lui Hristos, din care a curs sange si apa, si se inchina lui Dumnezeu.
Apoi primeste anafora, la Paste artos sau "Paste mic". Cel ce a primit Sfanta Impartasanie se cuvine ca nici un cuvant de ocara, de blestem sau orice vorbire desarta sa spurce gura sa.
|