HOME -> Informatii Utile
 

Informatii Utile

Taina Sfantului Maslu

Ce sunt deniile

Pomelnicele

Sfanta Impartasanie

Praznicele Marii - Cele opt praznice imparatesti ale Mantuitorului

Cele patru praznice Imparatesti ale Maicii Domnului

Alte praznice mari

Sfinti cu priveghere

Sfinti cu Polieleu si Liturghie

Duminicile de peste an

Nu se fac nunti

Nu se fac parastase

Zile aliturgice

Posturi 2017

Cele 10 Porunci

Cele 9 porunci bisericesti

Data Sfintelor Pasti (2017-2030)

DESPRE POMELNICE


Mijlocirea Biserici este atât de puternica încât si dreptii au aparut în visele celor vii cerând rugaciunile Bisericii. Fiind astfel constienti de marele ajutor duhovnicesc daruit celor pomeniti la Sfânta Liturghie, trebuie sa fim mai constiinciosi în înmânarea numelor celor dragi noua – si a tuturor acelora în nevoi – pentru a fi pomeniti la Proscomidie.

Majoritatea bisericilor pun la dispozitie foi de hârtie tiparite special în acest scop (care se gasesc de obicei acolo unde se vând lumânarile). Pentru listele mai lungi de nume (pomelnice) care se pomenesc cu regularitate foloseste un caiet sau registru.

Cum trebuie scris un pomelnic cu nume pentru pomenirea la Sf. Proscomidie?

1. Se fac liste separate pentru vii si morti; acestea trebuie marcate în susul foii fie cu “Pentru sanatatea si mântuirea robilor lui Dumnezeu...” (Pentru vii) fie cu “Pentru odihna robilor lui Dumnezeu...” (Pentru Morti sau Adormiti)

2. Trebuie folosite numele care a fost primite la botez (pronumele), nu porecle sau prescurtari (Constantin nu Costi, Elisabeta nu Veta). Nu sunt necesare numele de familie.

3. Chiar daca nu folosim un formular special, hârtia pe care o folosim pentru a scrie pomelnicele trebuie sa fie curata si scrisa frumos, prin aceasta aratându-ne evlavia fata de sfintenia pomenirii liturgice. Hârtia nu trebuie sa fie sifonata sau plina de stersaturi. Scrisul trebuie sa fie lizibil, nu trebuie sa fie prea mic, sau numele sa fie scrise prea aproape, deoarece sunt dificil de citit. Cei care scriu urât pot sa roage pe cineva cu un scris mai frumos sa le transcrie. Preotul trebuie lasat sa se concentreze la rugaciune, nu sa descifreze scrisuri dezordonate.

4. La Liturghie pot fi pomeniti doar membrii Bisericii Ortodoxe (adica doar cei botezati ortodox) deoarece particelele (miridele) care se aseaza pe Sfântul Disc reprezinta Sfânta Biserica, trupul credinciosilor Ortodocsi. Cei ne-ortodocsi trebuie trecuti pe liste separate pentru a fi pomeniti la alte rugaciuni ale Bisericii. [1]

5. Daca pomenim membrii ai clerului (episcopi, preoti, diaconi, calugari, maici etc.) trebuie sa folosim în mod corect rangul acestora, fie si într-o forma prescurtata: Mitropolit, Arhiepiscop, Episcop, Arhimandrit, Protosinghel etc.

6. Se recomanda ca pe pomelnice sa fie trecute mai întâi numele celor care fac parte din cler, episcopul locului, preotul, duhovnicul etc; apoi nasii, parintii, familia, prietenii si toti ceilalti

7. Pomelnicele se dau cu lumânare aprinsa la usa altarului, preferabil înainte de începerea Sf. Liturghii. Odata ce a început Liturghia (“Binecuvântata este Împaratia...”) preotului îi este mai greu sa citeasca pomelnicele, mai ales daca nu are ca ajutor un diacon, desi, pomelnicele pot fi totusi aduse, pâna înainte de Vohodul Mare (Iesirea cu Sfintele Daruri).