HOME -> pagina preotului
 

Pagina Preotului Bisericii Sf. Pr. Ilie Tesviteanul - Schomberg

Semnificatia duminicilor din Postul Mare

Ce este perioada Triodului

Pomenirea mortilor in timpul Postului Mare

Slujba Parastasului

Inceputul Postului Mare

Semnificatia duminicilor din Postul Mare

Predica la Duminica izgonirii lui Adam din Rai - Duminica Lasatului sec de brânza

Predica la Duminica Ortodoxiei - Duminica I din Post

Predica la Duminica a 2-a din Post - a Sf. Grigorie Palama (Vindecarea Slabanogului din Capernaum);

Duminica a 3-a din Post (a Sf. Cruci)

Predica la Duminica Sfantului Ioan Scararul - Duminica a 4-a din Post (Vindecarea fiului lunatic)

Predica la Duminica a 5-a din Postul Mare - a Mariei Egipteanca

Predica la Duminica Floriilor - Duminica a 6-a din Postul Mare

Ziua Invierii

Predica la Duminica Tomii

 Ce este perioada Triodului

Termenul „triod” vine din limba greaca, de la „triodion”, format din cuvintele „tria” (trei) si „odi” (oda), si inseamna cantare sau imn in trei ode (strofe).

Ca o forma de comemorare a vietii si a faptelor Mantuitorului Iisus Hristos, Anul Bisericesc poate fi impartit in trei mari perioade, numite dupa cartea principala de slujba folosita de cantaretii din strana in fiecare dintre aceste momente si anume:

1) Perioada Triodului (perioada prepascala);

2) Perioada Penticostarului (perioada pascala);

3) Perioada Octoihului (perioada postpascala).

Etimologic, termenul „triod” vine din limba greaca, de la „triodion”, format din cuvintele „tria” (trei) si „odi” (oda), si inseamna cantare sau imn in trei ode sau strofe. Din punct de vedere practic, in viata liturgica, Triodul are doua sensuri:

a) Cartea de cult in care sunt cuprinse textele si cantarile din aceasta perioada liturgica. Numele cartii vine de la numarul celor trei cantari (de regula) din canoanele Utreniei, spre deosebire de cele cuprinse in Octoih sau Minei (opt sau noua). Cele mai multe cantari din Triod au fost compuse de Sfantul Teodor Studitul si de fratele sau, Iosif Studitul, care au completat opera imnografica a Sfintilor Cosma al Maiumei si Andrei Criteanul.

b) Asa cum am vazut, Triodul si este una dintre cele trei mari perioade ale anului liturgic, care tine de la Duminica Vamesului si a Fariseului (cu trei saptamani inainte de inceputul Postului Pastilor), pana la Duminica Pastilor. Dupa cum arata parintele Ene Braniste, primele trei saptamani din aceasta perioada constituie un timp de pregatire duhovniceasca in vederea inceperii postului, iar restul de sapte saptamani - adica insusi Postul Pastilor - este vremea de pregatire, prin pocainta, post si rusaciune, pentru a ne invrednici de marea sarbatoare a Invierii Domnului, precedata de amintirea Patimilor Celui ce S-a rastignit pentru noi.

Cu alte cuvinte, perioada Triodului este un adevarat ghid duhovnicesc de inaltare a omului din pacat, oferindu-i acestuia pe tot parcursul Postului Mare povatuirea necesara pentru a ajunge la bucuria Invierii.

Astfel, intelegand ca Triodul nu este o simpla carte folosita la strana, ci o perioada de sfintire a vietii sau un indrumar pentru suflet, Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos va fi si propria noastra inviere din somnul pacatului si al mortii.

[...articol preluat de pe doxologia.ro...]