HOME -> pagina preotului
 

Pagina Preotului Bisericii Sf. Pr. Ilie Tesviteanul - Schomberg

Semnificatia duminicilor din Postul Mare

Ce este perioada Triodului

Pomenirea mortilor in timpul Postului Mare

Slujba Parastasului

Inceputul Postului Mare

Semnificatia duminicilor din Postul Mare

Predica la Duminica izgonirii lui Adam din Rai - Duminica Lasatului sec de brânza

Predica la Duminica Ortodoxiei - Duminica I din Post

Predica la Duminica a 2-a din Post - a Sf. Grigorie Palama (Vindecarea Slabanogului din Capernaum);

Duminica a 3-a din Post (a Sf. Cruci)

Predica la Duminica Sfantului Ioan Scararul - Duminica a 4-a din Post (Vindecarea fiului lunatic)

Predica la Duminica a 5-a din Postul Mare - a Mariei Egipteanca

Predica la Duminica Floriilor - Duminica a 6-a din Postul Mare

Ziua Invierii

Predica la Duminica Tomii

ZIUA INVIERII

''Ziua Invierii, popoare, sa ne luminam! Pastile Domnului, Pastile! Ca din moarte la viata si de pe pamant la cer, Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce cantam cantarea de biruinta.'' (Catavasia Invierii)

HRISTOS A INVIAT!

Invaluiti de lumina Invierii, intr-o traire profunda si cu aleasa piosenie, prin Slujba Invierii am fost martori cu ochii sufletului nostru la cea mai mare minune dumnezeiasca - Invierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Astfel cu ajutorul Tatalui Ceresc am savarsit si in acest an calatoria Postului Mare, ajungand la Sfanta Inviere care lumineaza lumea cu nestricaciunea.

Zilele acestui Praznic Luminat ne deschide inimile bucuriei netarmurite aduse de Invierea Domnului, impartasindu-ne din Cuvantul Inviat. Chiar daca am lepadat povara postului, nu lepadam roadele lui, care acum este vremea sa le culegem. Ca in fiecare an, sarbatorile pascale revarsa in sufletele si casele noastre, clipele bucuriei nepieritoare si o impreuna simtire a sarbatorii de netagaduit, datorate Invierii Domnului.

Prin aceasta Inviere, omul se descopera pe sine ca fiind destinat vesniciei din care s-a desprins, dar o vesnicie de care se face responsabil inca de pe Pamant. Asadar in moartea lui Hristos sta mantuirea noastra, iar in Invierea Lui sta biruinta noastra. Marturiile Sfintilor Parinti ne spun ca: ''dragostea noastra se intareste in suferintele lui Hristos, credinta noastra in Invierea Lui, iar nadejdea noastra in inaltarea Sa''.

Fara Invierea lui Hristos, eforturile duhovnicesti ale fiecaruia dintre noi ar fi ramas intr-un univers inchis, dar Invierea face loc vesniciei. Cu fiecare cantare rostita si cu fiecare salutare: “Hristos a inviat!” devenim, marturisim si traim marele Lui Cuvant dumnezeiesc: ''In lume necazuri veti avea, dar indrazniti, Eu am biruit lumea.'' (Ioan 16,33)

Intorsi luminati la casele noastre, sa ne impartasim cu vrednicie din bucuria Sfanta a Invierii  pentru a fi biruitori impreuna cu El, vestind cu totii intr-un glas cea mai mare bucurie adusa lumii vreodata, raspunzand intr-un cuget:

ADEVARAT A INVIAT!

Pr.Ciprian Pasca