HOME -> pagina preotului
 

Pagina Preotului Bisericii Sf. Pr. Ilie Tesviteanul - Schomberg

Semnificatia duminicilor din Postul Mare

Ce este perioada Triodului

Pomenirea mortilor in timpul Postului Mare

Slujba Parastasului

Inceputul Postului Mare

Semnificatia duminicilor din Postul Mare

Predica la Duminica izgonirii lui Adam din Rai - Duminica Lasatului sec de brānza

Predica la Duminica Ortodoxiei - Duminica I din Post

Predica la Duminica a 2-a din Post - a Sf. Grigorie Palama (Vindecarea Slabanogului din Capernaum);

Duminica a 3-a din Post (a Sf. Cruci)

Predica la Duminica Sfantului Ioan Scararul - Duminica a 4-a din Post (Vindecarea fiului lunatic)

Predica la Duminica a 5-a din Postul Mare - a Mariei Egipteanca

Predica la Duminica Floriilor - Duminica a 6-a din Postul Mare

Ziua Invierii

Predica la Duminica Tomii

Predica la Duminica a VII-a dupa Rusalii - (Vindecarea a doi orbi si a unui mut īn Capernaum) - Arhim. Teofil Pīrīian

Iubiti credinciosi,

Cīnd Domnul Hristos S-a īnaltat la ceruri a spus si ultimele Sale cuvinte aici pe pamīnt, pe care le gasim īn Faptele Apostolilor, īn istorisirea despre īnaltarea la cer a Domnului Iisus Hristos. Cuvintele au fost spuse de Domnul Hristos ucenicilor: ” si-mi veti fi Mie martori īn Ierusalim si-n toata Iudeea si-n Samaria, si pīn”™ la marginea pamīntului” (F. Ap. 1, 8). Acestea am putea spune ca sunt cuvintele testament spuse de Domnul Hristos aici pe pamīnt.

 

Ceea ce trebuie sa stim noi este ca Domnul Hristos ne cere noua, tuturor crestinilor, sa fim martori ai Lui, sa marturisim despre El: “Pe cel ce Ma va marturisi pe Mine īn fata oamenilor, īl voi marturisi si Eu īn fata Tatalui Meu Care este īn ceruri” (Mt. 10, 33). Avem obligatia sa-L marturisim pe Domnul Hristos īnaintea oamenilor, iar marturisirea pe care o dam noi este marturisirea pornita din credinta noastra.

Iubiti credinciosi,

Noi, marturisitorii Domnului Hristos, suntem marturisitori la tot ceea ce a facut Domnul Hristos, la tot ceea ce stim din Sfīnta Evanghelie, la tot ceea ce stim despre minunile Domnului Hristos. Suntem martori si ai faptului ca Domnul Iisus Hristos, cīndva, aici pe pamīnt, a dat vedere la doi oameni fara vedere care L-au rugat sa le dea si a dat grai unui om care nu vorbea.

Si marturia noastra o dam pentru credinta pe care o avem si daca nu credem īn aceste doua minuni care s-au propovaduit īn aceasta zi prin citirea din Sfīnta Evanghelie, nu suntem martori ai Domnului Iisus Hristos. Iar daca credem īn aceste minuni, credem pentru toata viata noastra īntreaga, si-L avem la temelia vietii noastre.

Fata de suferinta oamenilor, de orice fel ar fi ea, Dumnezeu are doua chipuri de raportare. Si anume: pe unii īi vindeca, pe altii īi ajuta sa-si poarte partea de greutate cīta le-a fost rīnduita, si aceasta pentru mīntuirea lor.

Noi nu cunoastem tainele lui Dumnezeu, nu le cunoastem si nu le putem cunoaste. Credem ca le vom cunoaste cīndva. Cīnd anume? Atunci cīnd vom trece de viata aceasta pamīnteasca, atunci cīnd ni se vor descoperii tainele lui Dumnezeu.

Asteptam vremea īn care vom putea sti ce nu stim aici pe pamīnt. Si daca va vrea Dumnezeu sa nu stim nici atunci, bineīnteles ca vom da slava lui Dumnezeu pentru ca Dumnezeu este mai mare decīt cunostinta noastra, este mai mare decīt ceea ce putem noi īntelege, si nu putem avea pretentia noi, oameni marginiti, sa stim lucruri mai presus de noi, si daca, totusi, va veni vremea sa stim lucruri mai presus de noi, le vom sti prin descoperire dumnezeiasca.

Ceea ce trebuie sa stim noi este sa ne īntemeiem viata pe ceea ce stim, si stim ca Domnul Hristos are putere sa faca minuni, si ca ar putea sa faca minuni si pentru noi.

Dar ceea ce ne intereseaza mai mult decīt o minune de aceasta care priveste viata trupeasca, este sa faca Dumnezeu minunea īnvierii noastre sufletesti. Pe aceasta nu o vedem cu ochii trupului, ci cu ochii sufletului.

Psalmistul, cīnd a zis: “Cīt de minunate sunt lucrurile Tale, Doamne, toate cu īntelepciune le-ai facut” (Ps. 103, 24), a avut o descoperire dumnezeiasca. A īnteles ceva ce nu ar fi putut īntelege daca nu i-ar fi dat Dumnezeu sa īnteleaga. ” Multumescu-Ti Parinte, Doamne al cerului si al pamīntului, ca ai ascuns acestea de cei īntelepti si de cei priceputi si le-ai descoperit pruncilor. Da, Parinte, ca asa a fost īnainte-Ti bunavointa Ta” (Lc. 10, 21).

Sunt cuvinte spuse de Domnul Hristos, ramase īn Sfīnta Evanghelie, din care īntelegem ca pentru a cunoaste lucruri mai presus de noi, lucruri din descoperiri dumnezeiesti, trebuie sa avem o conditie: sa fim cum sunt pruncii, sa avem inima curata dupa cuvīntul Domnului Hristos: ” Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu” (Mt. 5, 8).

Fara inima curata nu putem īntelege cele mai presus de noi, nu putem īntelege decīt doar daca zicem īmpreuna cu psalmistul: ” Cīt de minunate sunt lucrurile Tale, Doamne, toate cu īntelepciune Le-ai facut”. Spunem cuvinte ale altuia, si nu spunem cuvinte ale noastre. Daca ajungem sa vedem maretiile lui Dumnezeu prin fapturile Sale, zicem si noi cu psalmistul: ” Cīt de mari sunt lucrurile Tale, Doamne, toate cu īntelepciune Le-ai facut” sau cu Biserica “Mare esti Doamne si minunate sunt lucrurile Tale, si nici un cuvīnt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale “, ” Cīt de minunat este numele tau Doamne īn tot pamīntul!” si ” stralucirea slavei Tale se īnalta mai presus de ceruri” (Ps. 8). “Te maresc Doamne, ca sunt minunat īntocmit” (Ps. 138), sunt cuvinte ale vederii duhovnicesti, sunt cuvinte pe care le poate spune cineva care a īnteles ceva din ceea ce descopera Dumnezeu, nu din ceea ce descopera omul.

Noi citim despre Dumnezeu din carti, citim despre Dumnezeu din Evanghelie, citim despre Dumnezeu din Scriptura, dar toate acestea sunt informatii din afara. Nu sunt cunostinte dinauntru cīta vreme nu avem inima curata pentru ca nu īmplinim conditia vederii duhovnicesti.

Sunt oameni care asteapta sa primeasca darul de īnainte-vedere, de īnainte-cunoastere, de la alti oameni. Darurile acestea īnsa, le da numai Dumnezeu, cīnd stie El si unde stie El. Noi, este destul sa-i fim martori ai Mīntuitorului Iisus Hristos ” īn Ierusalim - īn cetatea pacii - īn Iudeea, īn Samaria, si pīna la marginile pamīntului”, adica acolo unde ne traim viata.

Sa se vada din viata noastra ca suntem credinciosi, sa se vada din viata noastra ca suntem doritori de īnaintare duhovniceasca, sa se vada din viata noastra ca traim altfel decīt necredinciosii, sa se vada din viata noastra ca avem vedere duhovniceasca.

Vederea lui Dumnezeu

Au fost miluiti de Dumnezeu doi oameni care au fost lipsiti de vedere, prin aceea ca Domnul Hristos le-a dat vedere. Dar tot binele si toata darea cea buna din lumea aceasta este de la Dumnezeu. Dumnezeu a facut omul, Dumnezeu a dat vederea. Noi spunem īn psalm: ” Cel ce-a plasmuit ochiul, El oare nu īntelege? Cel ce-a sadit urechea, El oare nu aude? ” (Ps. 93, 9).

Sigur aude, sigur vede! Noi ne-am pomenit īn lumea aceasta asa cum suntem fiecare dintre noi. Mai apoi a trebuit sa avem si o alta vedere, si anume, am īnceput sa-L vedem pe Dumnezeu Cel nevazut īn constiinta noastra, sa-L vedem pe Dumnezeu Cel ce este īn sufletul nostru, sa-L vedem pe Dumnezeu cīrmuitor al vietii noastre, sa-L vedem pe Dumnezeu datator a tot binele, si acestea cu vedere duhovniceasca.

Apoi, dupa ce L-am vazut pe Dumnezeu care se arata inimii curate, vom spune cuvinte de lauda pentru Dumnezeu, dar de obicei spunem prin cuvinte alte altora. Si anume, spunem ca: ” Tie Ti se cuvine toata cinstea, marirea si īnchinaciunea, Tatalui si Fiului si Sfīntului Duh “; ” Ca sfīnt esti Dumnezeul nostru si Tie marire īnaltam”¦ “; ” Ca bun si iubitor de oameni esti si Tie marire īnaltam”¦ “; Ca milostiv si bun si iubitor de oameni Dumnezeu esti si Tie marire īnaltam”¦ “, “Ca Tu esti Dumnezeul nostru si Tie marire īnaltam”¦ “; Ca Tu esti Īmparatul pacii si Mīntuitorul sufletelor noastre si Tie marire īnaltam”¦ “; ” Ca pe Tine Te lauda toate puterile ceresti si Tie marire īnaltam”¦ “; ” Ca al Tau este a ne milui si a ne mīntui si Tie marire īnaltam”¦ “; ” Ca Dumnezeul milei si al īndurarilor si al iubirii de oameni esti si Tie marire īnaltam”¦ “.

Si cuvintele acestea le spunem nu ca unii care ne-am īntīlnit cu cunostinta de Dumnezeu, ci ca unii care nu se potrivesc cu ceea ce gīndim noi, cu ceea ce simtim noi. Si totusi trebuie sa fim martori ai Mīntuitorului Iisus Hristos, Cel ce a dat vedere celor lipsiti de vedere, Cel ce a dat grai celor lipsiti de grai, si care ne poate da si noua vedere duhovniceasca si ne poate da si noua grai preamaritor de Dumnezeu.

Iubiti credinciosi,

Sunt īnsa si īmprejurari īn care trebuie sa ne vedem cum suntem, sa nu vedem rautatile altora, sa trecem cu vederea peste pacatele oamenilor, sa fim si noi asa cum a fost si cuviosul Macarie, care a fost īnvrednicit sa se numeasca Dumnezeu pamīntesc. Asa cum Dumnezeu acopera lumea, tot asa si el acopera pacatele oamenilor, pe cele pe care le vedea ca si cum nu le-ar fi vazut si pe cele de care auzea ca si cum nu ar fi auzit de ele.

Iubiti credinciosi,

Trebuie sa avem vedere sufleteasca si pentru altceva, ca sa ne vedem neputinta noastra, ca sa vedem rautatile noastre, ca sa vedem neīndestularile noastre. Sa ne dea Dumnezeu sufletul Lui ca sa ne vedem pacatele noastre, dar sa ne dea Dumnezeu vedere sufleteasca si ca sa vedem maririle lui Dumnezeu, mila lui Dumnezeu, bunatatea Lui.

Sunt atītia oameni care se tīnguiesc o viata īntreaga si daca ar mai avea viata s-ar tīngui si mai departe pentru unele pacate care le-au facut cīndva īn vremea nestiintei, aceia vad pacatele, dar nu vad bunatatea lui Dumnezeu. Pocainta pe care o facem noi nu trebuie sa fie o pocainta zdrobitoare chiar daca psalmistul spune ” inima īnfrīnta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi”.

Noi trebuie sa avem īncredere īn bunatatea lui Dumnezeu. Dumnezeu, care le poate pe toate, poate sa nimiceasca tot raul din noi, poate sa ne dea iarasi bucuria mīntuirii: ” Da-mi iarasi bucuria mīntuirii Tale si cu duh stapīnitor ma īntareste “, spunem noi īn rugaciuni pentru ca credem ca Dumnezeu poate face aceasta si face aceasta.

Sfīnta Evanghelie este izvor de bucurie si de nadejde si īn īntelesul acesta.

Ne trebuie deci si o vedere launtrica pentru a īntelege cele despre Dumnezeu, ca de exemplu: ” Pe cīt este de sus cerul de pamīnt pe atīt este de mare bunatatea Lui spre cei care se tem de Dīnsul”, ca “precum este de mare marirea Ta asa este de mare si mila Ta”. Toate ale lui Dumnezeu sunt nemarginite. Si vine bunatatea lui Dumnezeu si ne īntareste īn credinta ca Dumnezeu iarta pacatele, ca Domnul Hristos si-a varsat sīngele pentru mīntuirea noastra, ca Domnul Hristos iarta pacatele omului care paraseste pacatul, ca Domnul Hristos a spus ca ” īn cer se face mai mare bucurie pentru un pacatos care se īntoarce la pocainta decīt pentru 99 de drepti care nu au trebuinta de pocainta”.

Asa ceva trebuie sa vedem.

Sa Īl vedem pe Dumnezeu bun si iubitor de oameni, dar nu cīnd vrem sa facem pacate, ci cīnd vrem sa parasim pacatul. Daca īnmultim pacatul, pentru ca Dumnezeu ne iarta, nu o sa ajungem niciodata la iertare de le Dumnezeu.

Sa luam aminte la minunile acestea care s-ar citit īn Sfīnta Evanghelie din aceasta zi si sa cerem de la Dumnezeu sa ne dea dar de cunoastere de noi īnsine.

Sa ne dea darul de a-L cunoaste pe El nu numai din spusele altora, sa zicem si noi īmpreuna cu psalmistul: ” Cīt de minunate sunt lucrurile Tale, Doamne, toate cu īntelepciune Le-ai facut”. Iar cuvintele acestea sa nu le zicem numai ca sunt scrise īn carte, ci sa porneasca din inima noastra ca un adevar pentru noi si pentru altii.

Sfīntul Isaac Sirul spune ca sunt niste oameni care atunci cīnd se roaga lui Dumnezeu, din multa cunostinta de Dumnezeu nu mai pot spune cuvinte de rugaciune, ci pot sta doar īn uimire, si pot sta sa li se taie cuvintele de pe buze. Dar nu mai spune Sfīntul Isaac Sirul si altceva, ca mai sunt multi oameni care din necunoasterea de Dumnezeu nu pot sa īnmulteasca aducerea de marire lui Dumnezeu. De ce? Pentru ca li se taie cuvintele de pe buze, nu mai au ce spune, nu mai stiu ce sa spuna din multa neluare aminte si din multa nepasare.

Iubiti credinciosi,

Sa ne gīndim cu totii la puterea multa a Domnului Hristos, sa-I multumim Domnului Hristos pentru binele pe care īl face pentru trup si pentru suflet si sa cautam cunostinta de Dumnezeu, pe care sa o cerem fiecare dintre noi dupa puterea noastra.

Si apoi sa dam marturie despre Domnul Iisus Hristos prin credinta noastra, prin viata noastra, prin sarbatoririle noastre, prin rugaciunile si posturile noastre, prin tot ceea ce este frumos si bun īn lumea aceasta si īn care se preamareste Tatal, Fiul, si Sfīntul Duh, Treimea cea de o fiinta si nedespartita. Amin!