HOME -> EDITORIAL
 

Editorial

Sfintii 40 de Mucenici (9 martie)

Sfantul Mucenic Urpasian (9 martie)

Sf. Mc. Condrat, Ciprian, Dionisie (10 martie)

Preacuvioasa maica noastra Anastasia patriciana (10 martie)

Sfântului mucenic Nicon si cei 199 de ucenici ai sai (23 martie)

Bunavestire a preasfintei stapânei noastre, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria (25 martie)

Pomenirea sfintilor mucenici Marcu, episcopul Aretuselor,
Chiril diaconul si alti multi, împreuna cu ei (29 martie)


Preacuviosul parintele nostru Ioan, cel ce a scris Scara (30 martie)

9 Iulie, Pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Pangratie, episcopul Tavromeniei (Taormina), in Sicilia.

Sf. Mucenic Pangratie, Episcopul Taorminei, s-a nascut pe vremea când Mântuitorul Iisus Hristos traia pe pamânt. 

Parintii lui Pangratie erau din Antiohia. Auzind despre Iisus Hristos, tatal lui Pangratie l-a luat cu el pe fiul sau si au mers sa-l vada cu ochii lor pe Marele Învatator în Ierusalim. Minunile si învataturile sfinte ale Mântuitorului l-au uimit pe tatal lui Pangratie si a crezut ca Hristos ca este Fiul lui Dumnezeu. Astfel, s-a apropiat de discipolii Lui, mai ales de Apostolul Petru. Atunci a avut ocazia si tânarul Pangratie sa-l cunoasca pe Sf. Apostol Petru. 

Dupa Înaltarea Mântuitorului, unul din apostoli a venit în Antiohia si i-a botezat pe parintii lui Pangratie si pe toti cei din gospodaria lor. Dupa moartea parintilor, el a lasat totul în urma si s-a retras la Pontus sa traiasca într-o pestera, petrecându-si zilele în rugaciune si meditatie. Sf. Apostol Petru l-a vizitat pe Pangratie la Pontus, pe când trecea prin acele parti. Odata l-a luat cu el în Sicilia unde se afla pe atunci Sf. Apostol Pavel. Împreuna, cei doi sfinti apostoli l-au numit pe Pangratie Episcop al Taorminei. 

Sf. Pangratie a lucrat cu zel la iluminarea crestina a oamenilor. Într-o singura luna el a construit o biserica unde-si oficia sfintele slujbe. Numarul credinciosilor a crescut simtitor, aproape toti din Taormina si din orasele învecinate devenind crestini. 

Sf. Pangratie si-a pastorit turma timp de mai multi ani. În acest timp, pagânii complotau împotriva lui si gasind un prilej potrivit de a-l ataca, acestia l-au omorât cu pietre. Astfel, Sf. Pangratie a murit ca mucenic. Sfintele moaste ale sfântului se afla la Roma în biserica ce-i poarta numele. Sfântul mai este sarbatorit si în 9 Februarie.

Tot în aceasta zi, pomenirea icoanei Maicii Domnului din Koloch.

Icoana Maicii Domnului din Koloch s-a manifestat prima data în anul 1413 în timpul lui Vasile I, aflându-se la 15 verste de orasul Mozhaisk, aproape de Koloch, din provincia Smolensk. Un taran din sat, Luca, a fost cel care a gasit icoana si a dus-o acasa la el, unde avea pe cineva din familie paralizat. Dupa ce bolnavul s-a atins cu credinta de sfânta icoana cu fruntea, s-a vindecat pe loc. Minunea s-a raspândit peste tot si îndata s-a facut coada de bolnavi la icoana facatoare de minuni, primind ajutor de la Preasfânta Fecioara. Luca a dus icoana la Mozhaisk si de acolo la Moscova, lasând-o în grija Mitropolitului Fotie si al clerului capitalei. Acestia au facut procesiune cu icoana pe strazile Moscovei, vindecându-se multi bolnavi de infirmitatile lor. Mai târziu acestia au trimis înapoi icoana la Mozhaisk. 

În locul unde a aparut icoana s-a construit o biserica în cinstea Maicii Domnului si icoana a ramas în acea biserica. Cu ajutorul lui Luca si al altori ortodocsi, Printul Andrei Dimitrievich a construit acolo o manastire numita Kolochsk sau Mozhaisk.

Tot în aceasta zi, pomenirea icoanei Maicii Domnului Panachrana din Cipru.

Icoana Maicii Domnului din Cipru apartine stilului Panachrana. Aici Maica Domnului este pictata sezând pe tron cu Pruncul Sfânt în brate, cu câte un înger de ambele parti.

Sfânta icoana a facut prima minune în anul 392 pe insula Cipru, la mormântul Dreptului Lazar (praznuit în 17 Octombrie) si este pastrata într-o manastire de-acolo. La Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova si în Biserica  Nikolo-Golutvin din satul Stromyn, dioceza Moscovei, se gasesc replici faimoase ale acestei icoane.  

În saptamâna triumfului ortodoxiei, în Sinaxarul Grecesc exista informatii despre o anumita icoana, care poate fi chiar aceasta icoana din Cipru. Se spune ca în insula Cipru un arab trecea pe lânga o biserica dedicata Preasfintei Fecioare. Ca sa-si manifeste ura fata de crestinism, acesta a tras o sageata într-una din icoanele Maicii Domnului care se aflau afara la poarta.
Sageata a lovit genunchiul Fecioarei din care a început sa curga sânge. Îngrozindu-se, arabul s-a urcat pe cal si a gonit spre casa dar a cazut mort înainte sa poata ajunge. Asa a platit pentru fapta sa blasfemiatoare. 

Zilele în care se cinsteste Icoana din Cipru sunt Lunea Sfântului Duh si 20 aprilie. Unele copii ale icoanei se numesc "Curatitoarea", "Cutitul" si "Soimul." Cea numita Soimul a primit aceasta denumire datorita felului în care a fost descoperita. Se spune ca un conducator crestin din Cipru era la vânatoare cu soimul sau dresat care a ramas prins într-un tufis urmarind alta pasare. Barbatul a dat ordin sa se taie tufisul ca sa-si poata salva soimul. Facând aceasta, servitorii sai au eliberat soimul si au descoperit Icoana Maicii Domnului din Cipru. În acel loc conducatorul a cladit o manastire. Icoana din Cipru "Curatitoarea" era faimoasa pentru puterea sa vindecatoare de boli ale ochilor.
Icoana "Stromyn" a devenit cunoscuta în 1841. O fata de 18 ani din Stromyn, un sat nu departe de Moscova, era pe moarte din cauza unei boli grele. În vis i-a aparut Icoana din Cipru stând în fata usii bisericii si o voce îi spunea: "Ia-ma în casa ta si roaga preotul sa faca o molifta cu sfintirea apei si te vei vindeca". Bolnava a fost dusa la biserica si în scurt timp au descoperit icoana. Ea a facut întocmai cum I-a spus Maica Domnului si îndata s-a întremat atât încât a avut putere sa duca singura icoana înpoi în biserica. La scurt timp fata s-a vindecat complet. Icoana din Cipru "Stromyn" a continuat sa faca minuni de vindecare despre care preotul bisericii îl informa pe Mitropolitul Filaret al Moscovei (praznuit în 19 noiembrie).